Ugrás a tartalomra

Pályázati felhívás Bernovits Vilma emlékmű megtervezésére és elkészítésére

Ferencváros Önkormányzata a KOEN 127/2023. (X. 11.) számú határozata alapján országos, nyílt, anonim pályázatot ír ki Bernovits Vilma emlékmű megtervezésére és elkészítésére.

 

Az alkotás helye: Budapest, Gizella sétány

Elvárás, hogy az alkotás illeszkedjen a megjelölt helyszín környezetébe.

Az emlékmű programja:

Ferencváros területén folyamatban lévő városmegújítás egyik alappillére a közterületek megújítása. A Nehru part felújítását követően jelentősen megnőtt a Duna-part látogatottsága, a belváros irányából.

Ferencváros Önkormányzata méltóképpen kíván megemlékezni a kerület egyik legnagyobb embermentőjéről, a Bokréta utcai Szociális Testvérek Társasága mártír hitoktatójáról, az 1901-ben született Bernovits Vilmáról, aki a budapesti gettó felállítása után, 1944 júniusától Salkaházi Sárával együtt rendszeresen vitt élelmiszert, ruhaneműt és igazoló okmányokat a rászorulóknak. 1944. december 27-én egy nyilaskeresztes karhatalmi egység két katolikus vallású, élete árán embertársait oltalmazó hölgyet, Bernovits Vilmát, és Salkaházi Sárát, valamint 4 üldözöttet elhurcolt és a Szabadság híd pesti hídfőjénél a Dunába lőtték őket. Az Önkormányzat meg kíván emlékezni azoknak a nőknek a bátorságáról, akik a hatalommal szembe mertek szállni.

Hasonló városi szituációban és történelmi tematikában vált a pesti rakpart egyik kultikus helyszínévé a Cipők a Duna-parton budapesti holokauszt-emlékmű. A turisztikailag növekvő népszerűségű ferencvárosi Duna-part felzárkóztatása a belvárosi színvonalhoz, a gyalogos kapcsolat megerősítése a városi séták vérkeringésbe alapvető cél.

A nyílt képzőművészeti pályázat célja a Duna-part egyedi karakterének erősítése az épített környezet gazdagítása a tervezett kortárs képzőművészeti alkotással.

A mű anyaga: az állandóság igényének és a köztéri funkciónak megfelelő bármely időjárástűrő és további külön gondozást nem igénylő anyag.

 

Pályázók köre:

Jelentkezhetnek különböző alkotóművészeti ágak képviselői, építőművészek; egyéni pályázók, illetve alkotócsoportok.

Pályázati feltételek:

A pályázat nyelve magyar.

A pályaterveket az Pályázatkiíró által felkért szakértői bizottság értékeli a Pályázatkiíró képviselőinek jelenlétében.

A szakértői bizottság tagjai:

Mélyi József, Turai Hedvig, Somogyi Hajnalka, Illyés Antal, Horváth Csaba Árpád

 

Benyújtandó:

  • az alkotás digitális látványterve, legalább 4 nézetből készült képekkel;
  • a pályázati kiíráshoz csatolt helyszínrajz alapján készített, bírálható léptékű (legalább 1:100) vázlatterv a mű környezetbe illesztéséről és a környezet rendezéséről;
  • az emlékmű 1:5 léptékű modellje, makettje (a 3,5 métert meghaladó kész mű méret esetén az 1:10 léptékű modell is elegendő) és az esetleges posztamens rajzterve;
  • műleírás (amelynek tartalmaznia kell az alkotás programját, pontos méretét, anyagát, kiviteli technikáját, elhelyezését, technikai megoldás esetén működésének és karbantartásának leírását – max. 2 oldal);
  • részletes költségbecslés, amely magában foglalja a mű megvalósításának, elhelyezésének, illetve technikai megoldás esetén működtetésének tervezett költségeit; valamint a szerzői díjat.
  • a megvalósítás ütemezése.

A fenti dokumentumokat digitális formában kell feltölteni, majd jelige felhasználásával, az ezzel kapcsolatos linket az ignath.kitti@ferencvaros.hu e-mail címre szükséges továbbítani.

  • a pályázattal kapcsolatos információ adására jogosult személy:

Név: Ignáth Kitti alpolgármesteri főmunkatárs

E-mail cím: ignath.kitti@ferencvaros.hu

Egy alkotó több pályaművel is jelentkezhet.

A pályázó a pályázat benyújtásával kijelenti, hogy nyertes pályázat esetén a tervezésre kötendő szerződéshez magyarországi lakhellyel és adószámmal rendelkezik, illetve vállalja, hogy az emlékmű terveit határidőre elkészíti.

A határidőn túl benyújtott, hiányos, a kiírásnak nem megfelelő pályamunkákat a pályáztató kizárja, illetve a szakértői bizottság azokat nem értékeli.

A pályázat jeligés. A borítékra a feladóhoz csak a választott jeligéjét írja rá, amely egyezik a tárhelyen használt jeligével. A pályázó nevét, lakcímét, e-mail-címét és telefonszámát, rövid szakmai önéletrajzát és referenciaanyagát postai úton kell a Pályázatkiíró számára elküldeni.

Az első három helyezett pályamű díjazása:

  1. díj nettó 1.000.000,- Ft
  2. díj nettó 500.000,- Ft
  3. díj nettó 300.000,- Ft

A díj összege a megbízást elnyerő alkotó esetében a meghirdetett keretösszeg részét alkotja.

A pályázat beadási határideje: 2023. december 20. 16.00. óra

A Pályázatkiíró postacíme: 1092 Budapest, Bakáts tér 14.

A pályázat szakmai bírálatának időpontja: legkésőbb 2024. január 10. napjáig

A pályázat Ferencváros Önkormányzata Képviselő-testületének bírálata: Ferencváros Önkormányzata Képviselő-testületének a szakmai bírálatot követő rendes ülése

A megvalósítással kapcsolatos döntés: a Fővárosi Közgyűlésnek a szükséges szakvélemények beszerzését követő ülése

A kész mű elkészítésének és elhelyezésének határideje előreláthatólag: a szerződéskötést követő 3 hónapon belül

A pályázóknak figyelembe kell venniük, hogy a mű tervezésének és kivitelezésének a maximális keretösszege bruttó 24.000.000,- forint, amely magában foglalja az alapozás költségeit, de nem tartalmazza a környezet rendezésének költségét.

 

Részletes pályázati kiírás helyszínrajzzal: https://www.ferencvaros.hu/palyazatok/palyazati-felhivas-bernovits-vilma-emlekmu-megtervezesere-es-elkeszitesere/

Pályázat határidő: